fredag, oktober 21, 2011

Bokomtale: NO GLOSSING OVER IT : How Football Cheated Leeds United. Gary Edwards.


Denne omtalen sto på trykk i medlemsbladet til den skandinaviske Leeds-supporter-klubben LUSCOS, The Peacock News nr 165 (aug. 2011).
---
Gary Edwards er mannen vi alle kjenner som tidenes Leeds-supporter. Han har vært på samtlige Leeds-kamper siden 1969 så nær som én, det være seg hjemme- som bortekamper, treningskamper, veldedighetskamper, serie og cupkamper. Ved siden av å være husmaler – han maler over alt som er rødt gratis, så lenge han kan male det hvitt – så har han med denne boken i alt gitt ut tre bøker om Leeds United. De to tidligere utgivelsene er henholdsvis Paint It White: Following Leeds Everywhere og Leeds United: The Second Coat.

Fra 1964 til 1992 har Leeds United vunnet til sammen 11 trofeer, men laget har like ofte blitt nummer to. De gikk glipp av mange flere titler og cupseiere, ikke minst klubbfotballens største trofé, europacupen, i 1975.

I No Glossing Over It går Gary Edwards gjennom hvordan klubben på dramatisk vis har mistet seieren i de forskjellige ligaene og cupene, og hvordan klubben har vært utsatt for systematisk motarbeidelse fra fotballmyndighetenes side, senest gjennom det unike fratrekket på 15 poeng ved starten av 2007/08-sesongen.

Gary Edwards fletter sammen sine egne opplevelser rundt de kontroversielle episodene med intervjuer og innspill fra tidligere Leeds-spillere og ledere så vel som fra dommere og av personer med forskjellig tilknytning til Leeds, og forsøker å komme til bunns i de urettmessighetene som har naget klubbens supportere i lang tid.

Boken omfatter hele Leeds-historien fra tidlig sekstitall og frem til i dag. Vi får et sammendrag av Don Revies livshistorie, inkludert de nye opplysningene som fremkom i Revie: Revered and Reviled rundt hans stormfulle tid som landslagssjef for England. Vi får betraktninger rundt The Damned United – både boken og filmen, men det er altså først og fremst alle urettmessighetene som klubben har vært utsatt for som er hovedtemaet for boken.

Dommeravgjørelser av det kontroversielle slaget i Leeds’ disfavør har det vært mange av. Boken tar for seg de mest avgjørende, som da Ray Tinkler ignorerte linjemannens markering av en soleklar offside i den avgjørende West Bromwich-kampen i 1971, de fullstendig håpløse avgjørelsene til den bestukne Christos Michas i finalen mot AC Milan i 1973 eller Michel Kitabdjians skandaløse dømming i europacupfinalen mot Bayern München i 1975. Bokens omslagsbilde viser Beckenbauers felling av Allan Clarke fra denne kampen, en forseelse som Kitabdjian lot passere. Edwards graver så dypt han kan, og klarer med vekslende hell (og med til dels snedige metoder) å få uttalelser direkte fra de aktuelle dommerne og linjemennene nå i ettertid.

Dommerstanden blir for øvrig viet oppmerksomhet også utover det som angår Leeds direkte. Den mest underholdende og humoristiske delen av boka er den som omfatter personligheter og episoder i engelsk dommerstand, som historien om linjemannen som slet med fristelsen til å forsyne seg med Mars-sjokoladene som Leeds-fansen kastet etter en overvektig Gazza (Tottenham), eller historien om dommeren mistet gebisset i gjørma på banen til Bedford Town og fikk dem igjen etter kampen på tragikomisk vis.

Av andre ting som gjør denne boken leseverdig er historien til Super-Leeds' faste bussjåfør, Jim Lister. Han ble håndplukket av Don Revie i 1966, og hadde fast plass mellom Revie og assistenttrener Les Cocker ved middagsbordet når laget og støtteapparatet satt til bords. Lister bidrar med mange interessante og ikke minst personlige minner og betraktninger fra sin tid i og med Leeds United, som understøtter vitnesbyrdet om Revies omsorg for alle i “Leeds-familien”, fra te-damer og vaskepersonell til spillere og deres familier.

Edwards tar selvfølgelig også for seg Leeds Uniteds nyere historie, fra de tragiske drapene på Chris Lofthus og Kevin Speight (Gary Edwards var selv var i Tyrkia) via den gigantiske nedturen med Ridsdale ved roret - en nedtur som i følge Edwards ble mer eller mindre utløst av den feilaktige annulleringen av selvmålet til Wes Brown (Man U) i 2003, en annullering som kan sies å ha kostet Leeds en plass i kvalifiseringen til Champions League – til detaljene rundt Ken Bates’ overtagelse i 2005 samt tumultene rundt de nevnte 15 minuspoengene i 2007.

Det er interessant å merke seg at Gary Edwards nesten utelukkende legger skylden på krefter utenfor Leeds for at klubben har misset så mange ganger på målstreken i motsetning til det en annen Leeds-tilhenger, Anthony Clavane, beskriver i sin prisbelønte bok Promised Land fra 2010 (tildligere omtalt her i TPN).

No Glossing Over It er en bok av Leeds-fan nummer én, for resten av Leeds-fansen. Den har alt man trenger for en høyoktans påfylling som Leeds-supporter, den er bensin på det bålet som brenner så inderlig behagelig inne i oss når Leeds reiser seg igjen og vinner, den beskriver det som er Leeds Uniteds sjel: Det er dem og oss. We are Leeds!

No Glossing Over It ble utgitt 11. august 2011 av Mainstream Publishing Compay. Heftet, 236 sider. Illustrert med svart/hvitt- og fargefotografier. Pris: £10.99. ISBN 9781845967826