lørdag, januar 15, 2011

REVIE: REVERED AND REVILED, Den autoriserte biografien om legenden Don Revie, av Richard Sutcliffe


Denne omtalen sto på trykk i The Peacock News nr 161 (des. 2010), medlemsbladet til den skandinaviske Leeds-supporter-klubben LUSCOS.
---
Nesten 50 år etter at Don Revie tok på seg jobben som manager for Leeds United (i 1961), er det nå gitt ut en ny biografi, Revie: Revered and Reviled (Æret og utskjelt), av Richard Sutcliffe. Boka gir et fascinerende innblikk i en komplisert personlighet som, etter forfatterens utsagn, "har blitt retusjert vekk fra fotballhistorien". Dette er faktisk den første autoriserte boken om Revies liv siden hans selvbiografi som kom i 1955. Ikke bare gir den en god innsikt i mennesket Don Revie, men den setter også lys på intrigene i det engelske fotballforbundet, som i 1977 førte til det mest dramatiske fall for noen engelsk landslagssjef noen gang.

Don Revie ble født inn i det depresjonstyngede Middlesbrough i 1927, og hans oppvekst i fattigdom og morens død i ung alder satte et uutslettelig preg av usikkerhet på ham. Fotballen ble hans vei ut av fattigdommen. Som spiller gjorde han solide opptredener på Leicester City, Hull City og Sunderland. Det var imidlertid under sine fem år i Manchester City (1951 - 1956) han hadde sin største suksess som spiller. Revie oppnådde høy anerkjennelse for å ha innført av en revolusjonerende ny spillestil - kjent som "the Revie Plan", som lurte motstanderlagene gang på gang. I 1955 ble han kåret til årets spiller, og i 1956 bidro han sterkt til Citys 3-1-seier over Birmingham i FA-cupfinalen, en kamp som kanskje er best kjent for at Citys keeper Bert Trautmann spilte de siste 15 minuttene med brudd i nakken.

I 1961 ble Revie utnevnt til manager i Leeds United, et lag som på den tiden slet ikke bare med å vinne kamper, men også med å trekke mer enn 10 000 tilskuere i det som da var en by hvor rugbyen sto adskillig sterkere enn fotball. Da han forlot Elland Road 13 år senere for å påta seg rollen som manager for England hadde Revie bygd opp et av de beste lagene engelsk fotball noensinne hadde sett, samt en lidenskapelig fanskare som er like stor den dag i dag. Hyllet som en av de mest visjonære ledere i sin generasjon ble Revie kåret til Årets manager i 1969, 1970 og 1972. Leeds United vant to seriemesterskap, én FA-cup, to europeiske trofeer og en League Cup-seier. Sutcliffe mener at det Revie oppnådde med Leeds i løpet av denne perioden stiller ham på nivå med Paisley, Shankley, Busby og Stein, som alle var samtidige, og som i dag blir sett på som ikoniske ledere. Men Revies navn glimrer fremdeles med sitt fravær på denne listen.

For å ta en aldri så liten filosofisk vri så består livet i stor grad av sammentreff av tilfeldigheter. I fotballsammenheng er historien om Don Revie og hans Leeds United et av de mest utpregede eksemplene på nettopp dette. Don Revie var utvilsomt selve drivkraften bak Leeds Uniteds suksess på 60- og 70-tallet. Men det er fascinerende å se suksessen i lys av hvor mange omkringliggende tilfeldigheter som lå til grunn for det som endte opp som historien om Super-Leeds, først og fremst gjennom hvilke støttespillere han hadde rundt seg og hvordan disse sto så godt til hans personlighet. Don Revie skapte et helt spesielt samhold i absolutt hele Leeds United, fra te-damene og vaskehjelpene til toppledelsen og spillerne med deres familier. For oss supportere er nok Revies måte å bygge opp Leeds United på - som en stor familie (og som dessuten i stor grad hadde omverdenen mot seg) - en vesentlig forklaring til den sterke lojaliteten så mange føler til klubben.

Revies suksess som manager begynte å rakne nesten umiddelbart etter at han tok på seg Englands-jobben. Forfatteren setter Revies fall i sammenheng med at FA, som da fortsatt i stor grad fungerte som en gentlemannsklubb hvor fotballtrenere, uansett hvor godt de gjorde det på banen, ikke overlot noen tvil om hvor disse sto på rangstigen. Men Revie hadde en støttespiller på aller høyeste nivå innad i FAs establishment og i samfunnet generelt: medlem av kongefamilien, fetter til dronningen og president i FA, George Earl of Harewood som i denne boken minnes hendelsene i 1977 og gjentar sin urokkelige oppfatning av at Revie var en hederlig mann og at han ble dårlig behandlet. For første gang avslører Sutcliffe at jarlen av Harewood var rasende på sammensvergelsene som pågikk innad i FA for å erstatte Revie med Bobby Robson. Reaksjonen til jarlen var å sette i gang en kjede av begivenheter som kulminerte i Revies spektakulære dumping av FA før de kunne dumpe ham. Revies hemmelige fremstøt for å bli landslagssjef for De forente arabiske emirater sikret ham en kontrakt verdt £ 340 000 over fire år. Til gjengjeld ble han fremstilt i media som en mann drevet utelukkende av grådighet.

Sutcliffes motivasjon for å skrive denne biografien ble utløst av boken The Damned United, hvis fremstilling av Revie var totalt ugjenkjennelig for folk som kjente ham og hadde jobbet med ham. Dette understøttes av Kevin Keegan som i sitt forord til boken uttaler at "Jeg måtte le av hvordan filmen The Damned United avbildet ham som en innesluttet, trassig og tragisk figur. Det var så feil som det kunne bli. Filmskaperne forsøkte, uten tvil, å prøve å late som de visste alt om Don og hans karakter. For meg derimot, var alt de endte opp med å gjøre å bevise det motsatte. "

Med kunngjøringen tidligere i år om at en offentlig appell har blitt lansert for å samle inn penger til en statue av Don Revie, som skal stå utenfor Elland Road, synes det som om tiden er moden for en revurdering av en av de største og mest gåtefulle engelsk fotballmanagere i andre halvdel av det 20. århundre. Denne boken er et bidrag til nettopp dette.
---

Revie: Revered and Reviled er skrevet med full støtte av Don Revies familie, hvor spesielt sønnen Duncan Revie har bidratt. Boken ble utgitt 18. oktober 2010 av Great Northern Books. Innbundet, 320 sider. Illustrert med svart/hvitt- og fargefotografier. Pris: £16.99. ISBN: 9781905080786.

---
"Sir Alex Ferguson er den manageren som i moderne tid minner meg mest om Don." Trevor Cherry, Leeds United og England

"Leeds United var som en eneste stor familie. Pappa visste at spillerne kunne drept for hverandre, og brukte dette til å forme dem til et formidabelt lag." Duncan Revie, sønn

"Jeg forblir en stor fan av Don til denne dag." Peter Taylor, tidligere manager for England U21

"Don var Leeds United. Han var en stor og mektig mann, med en formidabel innsikt i spillet." Eddie Gray, Leeds United og Scotland

"Han var en stor fotballmanager, men en enda større pappa." Kim Revie, datter

"Hans ideer var forut for sin tid." Colin Todd, Derby County og England

"Når det gjelder managere jeg spilte under var Don Revie den beste ”by a million of miles”. Ingen andre var en gang i nærheten." Gordon McQueen, Leeds United og Scotland

"Don Revie, med sin mikroskopiske analyse av motstandere og intense vektlegging av detaljer, var minst 20 år forut for sin tid som manager." Jeff Powell, Daily Mail