mandag, november 22, 2004

En busspendlers hjertesukk

En helt vanlig tirsdag i august. Lett regn, ellers normale kjøreforhold. Går til bussen ti på åtte. Bussen er sju minutter for sein. Sightseeing på humpete vei gjennom pukkverket, bak Liertoppen, Lierskogen og ut på motorveien til Oslo. Kø ved Asker som vanlig. Privatbiler i tusentall - og en stakkars buss fra Tranby. Vi stamper i fotgjengertempo innover mot det forgjettede kollektivfeltet ved Holmen. 7 km blir unnagjort på noe i overkant av 30 minutter. Motorveiskulderen ligger der ubrukt, brei og fin, ja den minner faktisk mistenkelig om et fiks ferdig kollektivfelt.

I dag er det mandag 22. november, og det kom fem centimeter nysnø på morgenen. Sjubussen fra Tranby tok over to timer til Lysaker, hvorav 1 time og 22 minutter ble spist opp på den kollektivfeltløse strekningen til Holmen. For å ta igjen litt av den tapte tiden, ble det taxi de siste 50 minuttene til jobben i Nydalen. En reise som tar 35 minutter med bil en tidlig morgenstund, tar altså nærmere tre timer med kollektivtransport/taxi.

Det verserer følgende forklaring på hvorfor det ikke er kollektivfelt mellom Asker og Holmen: Denne strekningen benyttes ikke av busser i Akershus, kun av Buskerud- og Vestfold-busser. Akershus fylke er derfor ikke interessert i å koste på et kollektivfelt, og der står visstnok saken etter årelangt press fra busselskaper og fortvilte pendlere.

Dette er dessverre en av altfor mange saker som nører oppunder den såkalte politikerforakten, forståelig nok. For dette kan da ikke handle om noe annet enn politisk vilje?

Den samferdselsministeren eller fylkespolitikeren som klarer å løse opp i denne nærmest tragikomiske saken, vil få en høy stjerne hos de mange busspendlerne mellom Lier og Oslo som daglig merker dette problemet så til de grader på kroppen.

En visjon: En helt vanlig tirsdag i august. Lett regn, ellers normale kjøreforhold. Går til bussen ti på åtte. På bussen blir jeg møtt av en lokal Venstre-politiker som kan gratulere meg og alle de andre bussreisende med gledesbudskapet fra samferdselsminister Torild Skogsholm (V) om at innen ett år er kollektivfeltet til Holmen på plass ...

I morgen blir det imidlertid å stå opp klokka kvart over fem og sette seg i bilen.

Ingen kommentarer: